Відомий вчений – фахівець у галузі гірничої справи з питань механіки руйнування порід з використанням енергії вибуху, член-кореспондент Національної академії наук України (1985), доктор технічних наук (1973), професор (1976), заслужений діяч науки і техніки України (1993), лауреат Державних премій України в галузі науки і техніки (1983,1997).

Народився 14 листопада 1934 р. в Донецьку. Після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Дніпропетровського гірничого інституту (Національний гірничий університет), який закінчив у 1957р.

Працював у гірничій промисловості (на вугільній шахті та кар’єрах –1957-1959). 3 1959р. до 1962 р. виконував дослідження в галузі вибухової справи на кафедрі відкритих гірничих робіт Дніпропетровського гірничого інституту. В Інституті геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова НАН України (з 1962р.) пройшов шлях від старшого інженера до заступника директора інституту з наукової роботи (1974-1992) і завідувача відділу механіки вибуху гірських порід (з 1974 р.).

Основна наукова та практична діяльність Єфремова Е.І. спрямована на вирішення фундаментальних питань механіки руйнування порід з використанням енергії вибуху. Окремі фундаментальні результати, пов’язані з вивченням основних параметрів вибухового імпульсу, механізму руйнування тріщинуватих блокових середовищ, ролі хвиль напружень і газоподібних продуктів вибуху в їх руйнуванні, створенням і впровадженням екологічно надійних ресурсозберігаючих технологій, а також з дослідженнями впливу електромагнітного поля на роботу вибуху, є вагомим внеском у фундаментальну науку і практику й активно використовуються під час розробки нових технологій вибухового руйнування і видобутку корисних копалин, зокрема прогресивної циклічно-потокової технології гірничих робіт при розробці корисних копалин відкритим способом.

Єфремов Е.І. – вчений, який створив наукову школу в галузі механіки вибухового руйнування гірських порід, широко відомий в нашій країні та за її межами. Ним підготовлено одного доктора наук і 31-го кандидата наук. Він є автором 21-ї монографії, підручників, довідників, 140 винаходів і патентів, 476-ти наукових статей. Він неодноразово виступав з доповідями на міжнародних конференціях і симпозіумах у Австрії, Німеччині, Італії, Болгарії, Югославії, Чехословаччині, Польщі, Угорщині, Росії та інших країнах. Його доповіді та публікації отримали широкий відгук і високо оцінені спеціалістами.

Єфремов Е.І. проводить активну науково-організаційну та суспільну роботу. Він є головою Наукової ради Президії НАН України з проблеми “Механіка і технології вибуху та його використання у народному господарстві”, головним редактором збірника “Сучасні ресурсоенергозберігаючі технології гірничого виробництва”, головним редактором Інформаційного бюлетеня Українського союзу інженерів-підривників (УСІП), заступником відповідального редактора наукового збірника «Геотехнічна механіка» ІГТМ НАН України, віце-президентом Українського союзу інженерів-підривників, заступником Голови міжвідомчої ради з вибухової справи Держгірпромнагляду України.

Інженерна, наукова та громадська діяльність Е.І. Єфремова була високо оцінена. Його нагороджено: Грамотою Президії Верховної Ради УРСР (1985), Премією НАН України ім. О.М. Динника (1989), орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2004), Почесною Грамотою Верховної Ради України (2005), відзнакою Міністерства освіти і науки України «За наукові досягнення» (2008).

Внесок Е.І. Єфремова у подальший розвиток гірничої промисловості відзначений Знаком «Шахтарська Слава» І, ІІ і ІІІ ступеня, а також відзнакою «Шахтарська доблесть» ІІІ ступеня.