Відомий учений у галузі гірничої механіки і конструювання, доктор технічних наук (1960 р.), професор (1962 р.), член-кореспондент АН України (1948 р.).

Павло Петрович Нестеров народився 23 лютого 1903 р. в Тулі. В 1932 р. закінчив Московський гірничий інститут.

П.П.Нестеров в 1933-1938 рр. працював старшим науковим співробітником в Інституті гірничої механіки АН УРСР, в 1933-1935 рр. доцентом Київського геолого-гірничого інституту, в 1938-1948 рр. – працював старшим науковим співробітником Інституту гірничої справи АН СРСР. З 1948 по 1967 рік – професор, завідувач кафедри Харківського гірничого інституту (пізніше – Харківський інститут гірничого машинобудування, автоматики і обчислювальної техніки), керівник відділу Інституту гірничої справи АН УРСР. З 1963 по 1977 р. Павло Петрович працював старшим науковим співробітником, завідуючий відділом механіки підйому Дніпропетровської філії Інституту механіки АН УРСР (з 1967 р. Інститут геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова НАН України), з 1978 р. – завідуючий відділом Інституту проблем машинобудування АН УРСР (м. Харків).

Наукові праці П.П.Нестерова присвячені питанням теорії і практики шахтного підйому, конструюванню і технології виготовлення сталевих канатів, розробці теоретичних основ багатоканатного й інших видів підйому з глибоких шахт. Вніс істотний вклад у теорію конструювання і технологію виробництва сталевих канатів. Він уперше розглянув канат як агрегат, що складається з дротів з різними деформаціями і напруженнями. Для забезпечення надійної й ефективної роботи піднімальних установок на глибоких шахтах створені і впроваджені спеціальні попередньо обтягнуті сталеві канати. Під його керівництвом розроблена теорія беззрівняльного многоканатного підйому, методи міцностних розрахунків полегшених скіпів, досліджені нові види безканатного (пневматичного) підйому.

П.П. Нестеров, працюючи в інститутах Академії наук України створив наукову школу з шахтного підйому й особливо з шахтних піднімальних канатів. Їм підготовлена плеяда кандидатів і докторів наук. Був членом вченої ради Інституту гірничої механіки.

Павло Петрович нагороджений 2 орденами "Знак Пошани", медалями.

Павло Петрович Нестеров помер 23 жовтня 1978 року.