Відомий вчений у галузі геотехнічної механіки, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор технічних наук.

Круковський Олександр Петрович, 1970 року народження, працює в Інституті геотехнічної механіки (ІГТМ) НАН України з 1993 року після закінчення Дніпропетровського державного університету (диплом з відзнакою) за фахом "Динаміка та міцність машин". В 2005 р. захистив кандидатську дисертацію, а в 2012 р. – докторську дисертацію за темою «Наукові основи технології опорно-анкерного кріплення гірничих виробок вугільних шахт». У 2005 р. став лауреатом премії Президента України для молодих вчених. З 2013 року є заступником директора інституту з наукової роботи. В 2018 р. обраний членом-кореспондентом НАН України за спеціальністю «механіка» Відділення механіки НАН України.

Основним напрямком наукової діяльності О.П. Круковського є розробка методології розрахунку і оптимізація параметрів анкерних систем для вдосконалення технології опорно-анкерного кріплення гірничих виробок на вугільних шахтах України.

Круковським О.П. запропоновано нові методи розрахунку геомеханічних параметрів масиву і конструкцій анкерного кріплення, що враховують розвантаження масиву за час технологічних циклів установки рядів анкерного кріплення і навантаження анкерів у певний момент часу; взаємодію анкерів і породних блоків у блочно-структурованому приконтурному масиві. За допомогою розроблених розрахункових методів встановлено просторово-часові закономірності впливу параметрів конструкції анкерного кріплення на стан покрівлі виробки, підняття підошви, зміщення боків. Досліджено механізми формування та взаємодії елементів конструкції анкерного кріплення.

За його участю виконано чисельне моделювання динамічних явищ у вугільних шахтах шляхом розв’язання нестаціонарних зв’язаних задач геомеханіки і фільтрації; чисельне моделювання дії вибуху у напруженому газонасиченому масиві при проведенні гірничих виробок буровибуховим способом; моделювання нестаціонарних процесів геомеханіки та двофазної фільтрації рідини та газу при гідроімпульсній дії на вугільний пласт; дослідження впливу анкерного кріплення на фільтраційні процеси навколо виробки з метою використання анкерів як технологічного засобу зниження метановості та водоприпливу в гірничі виробки; розв’язання задач нестаціонарної теплопровідності з урахуванням фазових переходів.

Круковський О.П. є автором понад 290 наукових робіт. Новизну наукових досліджень і розробленої технології силового опорно-анкерного кріплення підтверджують 60 патентів.

Він здійснює наукове керівництво галузевою програмою «Анкер» по впровадженню нової технології опорно-анкерного кріплення на шахтах України, виконує роботи з удосконалення нормативно-методичної бази анкерного кріплення. Так, розроблено та затверджено нормативні документи СОУ 10.1.05411357.010:2014 «Система забезпечення надійного та безпечного функціонування гірничих виробок із анкерним кріпленням. Загальні технічні вимоги» і СОУ 10.1.05411357.012: 2014 «Інструкція з проектування комбінованого рамно-анкерного кріплення гірничих виробок», які регламентують параметри технології опорно-анкерного кріплення гірничих виробок вугільних шахт. Розроблено альбом типових конструкцій, який регламентує вибір схем установки анкерного кріплення для типових гірничо-геологічних і технологічних умов проведення виробок. Розроблено та впроваджено рекомендації щодо схем розташування анкерного кріплення капітальних і підготовчих виробок для понад 750 виробок 52 шахт України, що дозволило отримати великий економічний ефект за рахунок скорочення витрат на підтримку і ремонт виробок.

Круковський О.П. проводить значну науково-організаційну діяльність. Він є заступником академіка-секретаря Відділення механіки НАН України, член Національного комітету України з теоретичної та прикладної механіки, заступник голови Комісії НАН України з інтеграції до Європейського дослідницького простору. Круковський О.П. є членом двох Спеціалізованих вчених рад. Заступник головного редактора міжвідомчого збірника наукових праць «Геотехнічна механіка». Входить до складу постійно діючої комісії з охорони праці та промислової безпеки у вугільній промисловості Міністерства енергетики України та до Робочої групи з опрацювання нормативно-правових актів з охорони праці у вугільній промисловості при Держпраці України.